30 Ocak 2015 Cuma

Vitamin ve Besin Değerlerini Kaybetmeden Sebzeleri Pişirmek

Sebzelerin besin değerlerini korumak için sebze seçerken tazeliğine dikkat etmek ve satın aldıktan sonra pişeceği süreye kadar uygun koşullarda muhafaza etmek elbette ki önemlidir.Bir çoğumuz bu konuda oldukça hassas davranırız. Peki aynı hassasiyeti sebzeleri pişirirken de gösteriyor muyuz? Her sebzenin belirli pişirme süresi ve şekli vardır. Pişirme süresi uzadıkça sebzelerin, besin değerlerindeki kayıplar da artmaktadır. Sebzelerin doğru pişirme  süreleri nelerdir?


SEBZE                          HAŞLAMA               BUHARDA              MİKRODALGA

Pancar                             30-60 dak.                    40-60 dak.                    9-12 dak.

Karnabahar                      4-6 dak.                        3-5 dak.                       2-3 dak.

Lahana                             5-10 dak.                      5-8 dak.                       5-6 dak.

Havuç                              5-10 dak.                      4-5 dak.                        4-5 dak.

Taze Fasulye                   6-8 dak.                         5-8 dak.                       3-4 dak.

Ispanak                            2-5 dak.                         5-6 dak.                       1-2 dak.

Kabak                              3-5 dak.                         4-6 dak.                        2-3 dak.

Bezelye                           8-12 dak.                        4-5 dak.                       2-3 dak.

Patates (kesilmiş)            15-20 dak.                      10-12 dak.                   6-8 dak.

Patlıcan (dilimlenmiş)     Tavsiye edilmez            5-6 dak.                        2-4 dak.

Mantar                             Tavsiye edilmez            4-5 dak.                        2-3 dak.

                           
   
     


    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder