31 Ocak 2015 Cumartesi

Şu Blog Dedikleri Nedir?

Blog, özel bir yazılıma ihtiyaç duymadan web sayfası oluşturmayı ve düzenlemeyi sağlayan, düşüncelerinizi hızlıca gönderebileceğiniz, insanlarla iletişime geçebileceğiniz yazarlık sistemidir.
Web günlüğü ya da e- günce olarak Türkçe'ye çevirebileceğimiz Blog kelimesi internet dünyasına, 1999 yılında Blogger'ın bu hizmeti vermesiyle başlamıştır. 2003 yılının Şubat ayında Google'ın Blogger'ı satın almasıyla kullanımı daha da
yaygınlaşmıştır.

Veri girişlerinin dergi stilinde yapıldığı ve ters kronolojik sıra ile görüntülendiği, kullanıcı kaynaklı olan bu sistemin özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:


  • Hazırladığınız dosyalar doğrudan sunucuya aktarılır.


  • Düşük maliyetlidir. (Blogger.com, Wordpress.com, blogcu.com gibi bir çok ücretsiz servis bulunmaktadır.)


  • Güncellemeler her an yapılabilir.


  • Bir anda milyonlarca kişiye ulaşmanız mümkündür.


  • Herhangi bir internet bağlantısı ile erişim elde edilebilir.


  • Oldukça geniş işbirliğine olanak sağlayacak özelliktedir. 


Blog Türleri:  Temasal, Kişisel, Topluluk,  Kurumsal (Şirket) olarak 4 ana başlık altında toplayabiliriz.

Temasal Bloglar: Belirli bir alanda yazılan gönderilerin yer aldığı, bu konuda uzmanlaşmış kişişerin yazdığı ve düzenlediği bloglardır. Yemek, tasarım, ev dekorasyonu, fotoğrafçılık gibi konulara odaklanmış bloglar bu türe örnek olarak verilebilir.

Kişisel Bloglar: Çok fazla deneyimi olmayan kişilerin bile rahatlıkla kullanabileceği ve sayfa düzenleyebileceği yapıda olan bu bloglarda, günlük yaşamda deneyimlenen olaylar, durumlar paylaşılır. Daha çok günlük işlevi görür ve en fazla ratlanan türdür.

Topluluk Blogları : Üyelik sistemine sahip olan ve üyelerin gönderdikleri yazılardan oluşan bloglardır. Komünite olarak da adlandırılan bu türdeki blogların çoğu, kendi sunucularındaki blog yazılımını kullanmaktadır.

Kurumsal (Şirket) Blogları: Şirketlerin kendileri ile ilgili haberleri duyurdukları, daha samimi bir şekilde kendilerini ifade ettikleri bloglardır.