1 Şubat 2015 Pazar

Çocukların Korkularıyla Baş Etmenin Yolları

İnsanlar belirsizlikler karşısında korkarlar ve kendilerini tehdit altında hissederler. Bu tehdit algısı da insanda olumsuz duygular uyandırır. Hepimizin farklı korkuları vardır ve bunlarla baş etmeyi öğreniriz. Oysa ki çocuklar ve korkuları söz konusu olduğunda, onların korkularını çoğu zaman anlamsız ve yersiz bulur, korkmamaları gerektiğini söyler, cesur olmalarını bekleriz. Peki çocuklarımıza haksızlık ettiğimizi hiç düşündüğünüz oldu mu? Sonuçta küçücük dünyaları, bu dünyaya ait anlamdıramadıkları ve adlandıramadıkları bir çok şey var. Öncelikle korkunun, oldukça insani bir duygusal tepki olduğunu bilmemiz ve çocukların korkularını
küçümsememiz gerekiyor. Çocuklarımızın korkularını ifade etmelerine izin vermeli, nelerden korkuttuklarını anlamak için çaba sarf etmemiz gerekiyor. Korkuları hakkında onlarla konuştuğunuzda önemsendiklerini, ciddiye alındıklarını hissedeceklerdir. Korkunun normal bir duygusal tepki olduğunu , korkmamanın garip olduğunu, insanların korkuları aracılığıyla kendilerini rahatsız eden durumlarla baş etmeyi öğrendiklerini, kendimizden örnekler vererek anlattığımızda korkudan korkmamayı öğreneceklerdir. Bu da endişeleri bir nebze dindirecektir. Çocukların korkularının nesnesinin (karanlık, hırsız, hayalet, canavar vb) ne olduğunu bilirsek, korkularınla baş etme yolunda çocuklarımıza kılavuzluk etmemiz daha kolay hale gelecektir. Örneğin; korkusunun kaynağı karanlık ise, odasına koyacağımız hoşuna gideceği bir gece lambası ya da uyuyana kadar yanında kalıp kendisini güvende hissetmesini sağlamamız işe yarayabilir. Eğer hayal ürünü şeylerden korkuyorsa (hayalet, canavar) ki bu somut düşünceden soyut düşünceye geçtiğini gösterir ve genellikle 6 yaş sonrası ortaya çıkar, hayal gücümüzün ürünlerini ortaya koyarak hayaleti, canavarı kontrolümüz altına alabilir, işin içine mizah katarak korku nesnesini komik hale getirebiliriz. Hayal gücümüzü kullanarak yazacağımız bir masalda bir takım semboller kullanarak canavarı ya da hayaleti parodiye dönüştürebilir ya da birlikte bir masal yazabilir ve yarattığınız canavarın çocuğunuz tarafından yok edilmesini sağlayabilirsiniz. Çocuğumuzla birlikte yaratıcı bir dans bulup, yatmadan önce odasında birlikte bu dansı ederek hayaletleri ve canavarların odaya girmesine engel olabilirsiniz. Evde boşalan bir spreyin içerisine su doldurup üzerine hayalet ya da canavar kovucu yazabilir, (sinek kovucu gibi)  uyumadan önce birlikte odasına sıkabilirsiniz.
Tüm bunları yaparken akılda tutmamız gereken bir şeyler ise; 
Korktuğu şeyin üstüne gitmesi konusunda zorlamamamız
Sabırlı davranmamız
Akşamdan sabaha sihirli bir değnekle korkularının bir çırpıda geçeceğini düşünmememiz
Kendi korkularımızı çocuklarımıza aşılamamamız
Cezalandırıcı davranışlardan şiddetle kaçınmamız
Çok fazla koruyucu .davranmamamızdır

Bütün bu önerilerin işe yaramadığını ve korkuların çocuğunuzu esir aldığını ve gündelik yaşantınızı etkilediğini düşünüyorsanız, bir uzmandan destek almanız en doğru yol olacaktır.