12 Şubat 2015 Perşembe

Okulda Başarısızlık ve Nedenleri

Okul başarısızlığı öğretimin her kademesinde görülen, çocuğu derinden etkileyen, çocukla aile arasında problemlere sebebiyet veren ve aile ilişkilerini zedeleyen bir durumdur. Okul başarısızlığının çok çeşitli sebepleri vardır. Bu sebepleri, kişisel ve toplumsal olarak, iki ana başlık altında  ele alabiliriz.

Kişisel Özelliklerinden Kaynaklı Okulda Başarısızlık
Kişisel  başarısızlıkların ardında yatan faktörler arasında, çocuğun bireysel özellikleri yer alır. Çocuğun akranlarına göre zeka düzeyinde yetersizlik,öğrenme güçlüğü çekmesi, dikkat eksikliği ve hiperaktivite gibi nörolojik kökenli gelişim bozukluğu göstermesi, bedensel bir engelinin oluşu, görme- işitme kayıpları çocuğun okul başarısızlığında önemli etkenlerdir.

Toplumsal Sebeplerden Kaynaklı okul başarısızlıkları; aileden, okuldan ya da ekonomik olanaklardan kaynaklıdır.

Aileden kaynaklı okul başarısızlıklarında; aile içindeki ilişkilerin dengeli ve sağlıklı yürümemesi,
çocuğun problemlerinin ailenin farkında olmayışı,çocukların ailelerinden yeterli ilgi ve sevgi görmemesi, ailelerin çocuklarını başka çocuklarla kıyaslamaları, ailelerin çocuklarından kapasiteleri üzerinde beklentiler içinde olmaları, aile içi geçimsizlik, anne babanın sağlıklı model olmaması, ailelerin çocukların okul başarısızlıklarına çözüm aramak yerine, çocuğun başarısızlığını alaya almaları, cezalandırmaları, hoşgörüden uzak ve katı tutumlar içinde olmaları sıralanabilir.

Okuldan kaynaklı başarısızlıklar arasında, okuldaki eğitim öğretim programların çocuğun gelişim düzeyine  uygun olmaması, çocuğun gelişim seviyesinin çok üzerinde program uygulamaları, okul idaresinin aşırı disiplin önlemleri alması, öğrencilerle iletişim içinde olmamaları, öğretmenlerin öğrencilere karşı aşırı sert ve otoriter tutumları, kılavuzluk edememeleri, öğretmenlerin bilgiyi aktarımdaki yetersizlikleri ve tükenmişlikleri sayılabilir.

Ekonomik olanaklardan kaynaklı okul başarısızlıklarında ise, ailenin içinde bulunduğu ekonomik şartlardan ötürü çocuğun  temel gereksinimlerini karşılayamaması ya da karşılamakta zorlanması, beslenmede yaşanan problemler, ders  çalışmaya yönelik ortamın sağlanamaması,  çocuğun okul araç ve gereçlerinin temin edilememesi, çocuğun aile bütçesine katkı sağlamak için okuldan sonra çalışmak zorunda kalması ve derslerinle ilgilenecek vakti bulamaması başlıca sebeplerdir.

Okul, aile ve öğrenci arasında sağlanacak iş birliği sayesinde, problemlerin kaynağına inilmeli, okuldaki başarısızlığının sebepleri araştırılmalı, gerekli durumlarda uzmanlardan yardım alınmalı, çocuğun hayatının büyük bir kısmını geçirdiği okul ortamında mutlu, kendine güvenen bireyler olarak eğitim ve öğretim alması sağlanmalıdır. ,



"Eşyanın Tabiatı": Tarihin En Hazır Cevapları

"Eşyanın Tabiatı": Tarihin En Hazır Cevapları: On sekizinci yüzyıl İngiltere’sinin önemli ressamlarından William Holman Hunt’ın bir tablosu Londra Kraliyet Akademisinde sergileniyordu....

Ev Yapımı Öksürük Giderici Şekerlemeler

Çocuklar şekerlemeye bayılırlar ancak biz aileler, çocuklarımızın şekerleme tüketmelerini bir çok nedenden ötürü istemeyiz. Öncelikle şekerlemelerin diş sağlığına olumsuz etkileri  vardır. Şekerlemeler, diş minelerine zarar verir ve çürüklerin oluşmasına neden olur. Besin değerinden yoksun olan şekerlemeler, kalori yönünden oldukça zengindirler. Bu da çocukların erken yaşta obeziteye yakalanma riskini arttırmakta ve  kilo alımına sebebiyet vermektedir. Ayrıca, şekerlemeler, kandaki şeker oranında ani değişikliklere sebebiyet verir. Önce kan şekeri oranında ani bir artışa, sonrasında da ani bir düşüşe sebebiyet veren şekerlemeler, çocuk sağlığı açısından oldukça tehlikedir. Yapılan araştırmalarda, bağışıklık sistemi üzerinde şekerlemelerin olumsuz etkileri saptanmıştır. Peki sağlık yönünden  bu kadar olumsuz etkileri olan şekerlemelerle ilgili bilgi verdikten sonra ev yapımı öksürük giderici şekerlemeler de neyin nesi? diye sorabilirsiniz.

Öncelikle, bunlar bildiğiniz şekerlemelerden değil her ne kadar şekerleme sözcüğü yazının içinde geçse de ! Bildiğiniz şekerlemelerin aksine, bağışıklık sistemini güçlendirici, soğuk algınlık, grip ve öksürük tedavisinde etkili, doğal ve ev yapımı "şekerlemeler".

Ev Yapımı Öksürük Giderici Şekerlemeleri Malzemeleri:

Katkısız, Saf, Doğal Bal :  Öksürüğün doğal ilacı olarak bilinen bal, solunum yolları tedavisinde de etkilidir. Bal ayrıca, alerjilerin etkilerini azaltmaya yardımcıdır. Polen mevsiminden önce tüketilen bal, bağışıklık sistemini güçlendireceğinden alerjik göz ve saman nezlesi belirtilerini hafifletmektedir.
enfeksiyonlarının

Tarçın : Tarçın, soğuk algınlığı ve gripal enfeksiyonların tedavisinde pek sık kullanılır ve iyileştirici özelliğe sahiptir.

Hindistan Cevizi Yağı: Antioksidan bakımından oldukça zengin olan Hindistan cevizi yağı, antibakteriyel  ve antiviral olan laurik asit içerir. Hindistan cevizi, bağışıklık  sistemini güçlendirerek soğuk algınlığına yakalanma riskini azaltır. Soğuk algınlığına yakalandığınızda ise, Hindistan cevizi yağını tedavinizin doğal bir  parçası haline getirdiğinizde, hastalığınızı daha kısa sürede atlatmanıza yardımcı olur. Ballı limonlu ılık suya ya da çaya ekleyeceğiniz Hindistan cevizi yağının şifa verici yanı vardır.


Ev Yapımı Öksürük Giderici Şekerleme Tarifi:
1/2 kupa Hindistan cevizi yağı
1/2 kupa halis bal
1 çay kaşağı tarçın

Hindistan yağını bir kabın içine alın ve bir el mikseri ile köpürünceye kadar çırpın. Balı ekleyin ve Hindistan cevizi yağı ile balı birbirine karışıncaya kadar çırpmaya devam edin. Tarçını ekleyin. Karışımı, küp şeklinde olan buzluk kabının içine yerleştirin. 20 dakika kadar deep freezede şertleşinceye kadar bekletin. Buzluk kabını ters çevirerek sertleşmiş olan küp şeklindeki şekerlemeleri çıkarın. Hava geçirmeyen bir kap içerisinde buzdolabında muhafaza edin. Çocuklarınızın güvenle tüketeceği ev yapımı öksürük giderici şekerlemeler hazır. Afiyet Olsun!