10 Şubat 2015 Salı

Mucizevi Bitki Karabuğday

Karabuğday, her ne kadar isminden ötürü buğdaygil familyasından olduğu düşünülse de kuzukulağıgiller familyasından bir bitkidir. Ülkemizde yeni yeni kullanılmaya başlansa da Rusya, Japonya, Polonya ve Çin gibi ülkelerde sıklıkla tüketilen bir bitkidir.

Karabuğdayın Faydaları : 


  • Lif oranı oldukça yüksek olan Karabuğday, kilo vermede ve ideal kilonun korunmasında oldukça etkilidir.Yapılan araştırmalarda karabuğdayın açlık duygusunu bastırmakta etkisinin en üst düzeyde olduğunu saptamıştır. 
  • Protein açısından oldukça zengin bir besin kaynağı olan karabuğday, diğer bitkilerle karşılaştırıldığında  hazmedilebilir bitkisel protein oranı  en yüksek olandır.
  • Karabuğday, yüksek oranda magnezyum içerdiğinden kan şekerinin düzenlenmesinde önemli rol oynar.
  • Bu mucizevi bitki potasyum, magnezyum, fosfor ve demir açısından oldukça zengindir.Bu mineraller yüksek tansiyon ve kansızlıkla mücadelede önemli bir role sahiptir.
  • B1, B2, vitaminlerinin yanında, Karabuğday P vitamini de içerir. P vitamini kılcal damarları güçlendirir.
  •  Karabuğday ayrıca kalp hastalıklarına ve kansere karşı da koruyucu bir bitkidir.  


Karabuğday Nerelerde Kullanılır?

  • çorbalarda
  • pudinglerde
  • tatlılarda
  • et ve sebze ürünleri ile birlikte
  • dondurma külahı yapımında
  • yemeklerde pilav gibi etin yanında

Karabuğday Çorbası: 


Dışarıda buz gibi bir hava varken, dumanı üstünde tüten, içimizi ısıttığı kadar şifa da veren karabuğday çorbasını denemeye ne dersiniz?

Malzemeler:
4lt  su
1/2 kupa karabuğday
450 gr dana eti
1 adet havuç
1 adet soğan
2 büyük boy patates
1/4 kupa maydanoz ya da dereotu
3 adet defne yaprağı
tuz ,karabiber
zeytinyağı

Hazırlama süresi :30 dakika
Pişirme süresi :45 dakika

Hazırlanışı :
Eti bir tencereye alın ve su ekleyin. Kaynamaya başladıktan sonra altını kısın ve orta derecede yaklaşık 40 dakika kadar eti pişirin. Tuz ekleyip içine karabuğdayı atın ve 15 dakika kadar daha pişirin. Soğanı ve havucu küp şeklinde doğrayın. Maydanozu ya da dereotunu ince ince kıyın. Yıkamış olduğunuz patatesleri doğrayıp pişen karışımın içine atın. Bu arada  tavada az bir zeytinyağı kullanarak soğan ve havuçları kavurun. Havuçlar yumuşayıncaya, soğanlar renk değiştirinceye kadar pişirin. Pişen malzemeyi de tencereye koyup karıştırın. 5 dakika daha için için kaynatın. Servis etmeden önce kıyılmış maydanoz ya da dereotu ile süsleyin.  Afiyet olsun.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder